Besök av den lettiske ambassadören i Gammelsvenskby 2015

Lördagen den 4-e oktober fick Gammelsvenskbyn ett celebert besök då den lettiske ambassadören; Dr Argita Daudze gästade byn. I hennes sällskap fanns även den lettiske honorärkonsuln i Odessa; Oleg Veretennikov samt; Aleksej Antonov som är kandidat som honorärkonsul i Kherson.

 DSC01354_mod
Argita Daudze sjunger här en lettisk
folkvisa
DSC01347_mod
De båda honorärkonsulerna Oleg Veretennikov,
Aleksej
Antonov samt borgmästaren i Zmejevka,
Alexander Kodak

Argita Daudze berättade att hon kände mycket väl till historien om den svenska folkspillran i södra Ukraina och då hon var på besök i Kherson ville hon gärna även besöka svenskbyn och träffa några av de svensktalande byborna. Argita Dauze talade själv en utmärkt svenska och berättade att hon lärt sej svenska under sina universitetsstudier i Lettland under 80-talet. Lettland tillhörde ju under denna tiden Sovjetunionen och var ett stängt samhälle där man aldrig fick träffa eller samtala med utlänningar. Hon menade att det hade varit lättare om hon fått träffa svenskar under denna tiden för att lättare kunna tala svenska. Den enda kontakten studenterna hade med Sverige var att man fick läsa den kommunistiska svenska tidningen; ”Norrskensflamman”.  Efter Sovjetunionens sammanbrott har Argita besökt Sverige några gånger och talar numera en mycket bra svenska.

Under hennes besök i Gammelsvenskbyn fick Argita Daudze möjlighet att bekanta sej med flera av de svensktalande i byn och det rådde en mycket glad stämning vid bordet. Argita Daudze överlämnade en bok om Lettland som gåva till borgmästaren i Zmejevka; Alexander Kozak. Hon nämnde också att hon såg fram emot ökat samarbete mellan Lettland och Gammelsvenskbyn efter det att man inrättat ett honorärkonsulat i Kherson.

DSC01344
Argita Daudze i samtal med Maria Malmas

Under kvällen sjöng Argita Daudze en lettisk folkvisa samt att de svensktalande damerna sjöng några av sina svenska visor. Alla de närvarande svenskättlingarna uttryckte också sin tacksamhet till den lettiske ambassadören som gett sej tid att besöka dem i Gammelsvenskbyn. Som vanligt avslutades kvällen med att man gemensamt sjöng ”Du gamla du fria”.

DSC01349_mod
Några av de svensktalande damerna sjunger sina svenska visor

 

Sven Bjerlestam
Kahovka i Ukraina, oktober 2015

Pdf – fil på artikeln att laddas ner:
Besök av den lettiske ambassdören i Zmejevka

 

Top