Jultraditioner i Gammelsvenskbyn

Något om Föreningen Svenkbybornas jultraditioner i Gammelsvenskbyn.

Sedan några år tillbaka har Föreningen Svenskbyborna skapat några nya traditioner i Gammelsvenskbyn där folket i byarna får ta del av den anda av generöst givande som för många svenskar hör julen till.

Det var under Birgitta Utas tid som ordförande i Svenskbyföreningen som man började uppmärksamma julen i Gammelsvenskbyn. Det första man införde var att bjuda på kyrklunch i samband med 4-e adventsgudstjänsten då alla kyrkobesökarna bjuds en  lätt lunch som består av bredda smörgåsar, kaffe, te samt lite sötsaker och frukt som dessert. I år liksom tidigare år så bekostades lunchen av familjen Francoise och Bertil Gustafsson i Stockholm.

DSCN4128
I den Lutheranska kyrkan har man tyvärr numera ingen präst utan gudstjänsten genomfördes av ordförande i församlingen Nina Knutas.
Damen vid elorgeln är; Lesi Debrina som till vardags är rektor vid förskolan i Minchurinetz
DSCN4145
Vid 4-advents söndagens gudstjänst uppträdde barnen från förskolan med sång och dans

Vid samma tillfälle får barnen i kyrkans barnkör och i byns två förskolor en godispåse och detta året fick även skolbarnen i klasserna 1-4 varsin godispåse vilket naturligtvis uppskattades stort.

DSCN4161
Här är det Natasja Hatuntseva som delar ut godispåsar till barnen i kyrkans barnkör, ett uppdrag som hon haft under flera år nu
DSCN4168
Under vintern sker gudstjänsten i ett av de mindre kyrkorummen som har uppvärmning. Det var trångt
men alla fick plats.
Från vänster ses: Elena Knutas (i halv bild), Elsa Kozenko, Maria Norberg och Elsa Schulz. Längst bak
ses stående Anna Busch och Luba Portje

En annan trevlig tradition som också introducerades av Birgitta Utas är att föreningen  ger ett ljus till alla kyrkobesökarna. Ljuset skall symbolisera att alla i Svenskbyföreningen särskilt inför julen tänker på sina fränder i Zmejvka.

DSCN4179_mod
Viktor Norberg var en av kyrkobesökarna som fick ett
ljus denna dagen

I Gammelsvenskbyn finns det även många som har det svårt, de som är sjuka och mer eller mindre bundna till sängen. Till julen får även dessa människor traditionsenligt en uppvaktning från Sverige med ett besök av kyrkans diakon; Tatjana Schultz som åker hem till dem med lite extra god mat inför julen. Denna stort uppskattade tradition bekostades i år av Hjördis Nilsson i Klippan.

DSCN4283
Här får Andre’ Hoas ett matpaket av Tatjana Schultz inför julen. Andre’ drabbades av en stroke för något
år sedan och förlorade då i stort sett både sin förmåga att kunna röra sig och tala. Idag är han för det
mesta bunden vid sängen och det är endast hustrun Nadesjda som kan kommunicera med honom

Svenskbyföreningen delar dessutom ut julgåvor till personer som man har ett speciellt samarbete med som; borgmästaren, byns läkare samt andra nyckelpersoner vilka bistår föreningen på olika sätt.

DSCN4198
En av de nyckelpersoner i byn som fick en julklapp av Svenskbyföreningen var Olga Davidenko, läkare
på vårdcentralen.

Dessa inte alltför omfattande traditioner har rönt stor uppskattning och tacksamhet för alla i Gammelsvenskbyn från såväl enskilda personer men inte minst från de olika institutionerna som daghem, skolor, vårdcentralen och ålderdomshemmet. Dessa traditioner skapade av svensk generositet ger ökad sammanhållning och förståelse mellan alla svenskar och sina vänner i Zmejevka. Vi får naturligtvis hoppas att dessa enkla traditioner skall kunna bestå eller rent av kunna utökas i framtiden.

Sven Bjerlestam
Januari 2015

_____________________________________________________________________________________________
Ni kan ladda ner artikeln – se pdf fil nedan
Jultraditioner januari 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Top