Hjälpinsatser till Gammalsvenskby

Hjälp oss att hjälpa. Sätt in en gåva på  pg 187879-2 och ange ”Gåva till byn” och ditt namn.

Föreningen Svenskbyborna har sedan 1990 bedrivit hjälpinsatser ner till byn. Innan dess fanns ingen möjlighet att kontakta några släktingar i byn.  Insamlingar av kyrkokollekt, donationer och gåvor och medlemsavgifter går till olika hjälpinsatser till människor i stort behov i Gammalsvenskby.

DSCN0318

Kläder kommer till byn.

SvBy Sofia och tant

 

 

 

 

 

 

 

Föreningen Svenskbyborna har kontakt med människor i byn som berättar vad de behöver på ålderdomshemmet, i dagiset, på vårdcentralen, i skolan mm. De berättar om deras svårigheter att få tag på mediciner, att vården är mycket dyr och att det är svårt att få tag i pengar till bra investeringar.

Under 2015 köpte föreningen en ny spis till ålderdomshemmet och där hjälper vi ofta till med förbrukningsvaror som inkontinensskydd. I dagiset har vi hjälpt till med pengar till att investera i en sovsal, i skolan finns svenskundervisning för de som vill underhålla sina föräldrars och mor/farföräldrars modersmål.

Under 2015 devalverades Ukrainas valuta till hälften, allt är nu mycket dyrt. På vintern är det som svårast att leva då det blir mycket kallt och alla eldar med kol som är otroligt dyrt att köpa. Läs gärna mer i nyhetsuppdateringar direkt från byn av Sven Bjerlestam under Reportage och Nyheter.

Top