Luciafirande i Gammalsvenskbyn 2015

Det var även detta året traditionsenligt luciafirande i skolan i Gammalsvenskbyn. Det var femte året som det genomfördes och det blir allt mer stämningsfullt och likt svenskt luciafirande med lucia och tärnor. Första året det skedde var i samarbete med Högbyskolan i Hemse på Gotland och de båda skolorna lussade då för varandra via internet och Skype.

DSC01989

Lucian med sina tärnor i årets luciatåg

Flickorna som deltager i luciatåget är samtliga elever i den grupp som läser svenska på fritid två gånger i veckan. Årets lucia heter Anastasia och är barnbarnsbarn till framlidne Emil Norberg, välkänd bland många svenskar som besökt Gammalsvenskbyn. Av de totalt nio flickor som detta året deltog i luciafirandet var fem svenskättlingar med efternamn som; Annas, Norberg och Malmas i tidigare släktled.

DSCN0374

Årets lucia; Anastasia, Emil Norbergs dotterdottersdotter

DSC02000

Fem av deltagarna i årets luciatåg hade svenska rötter. Här tillsammans med några av sina mödrar

Det var som vid tidigare års luciafirande läraren i svenska; Larissa Belej som höll i trådarna och organiserat det hela på ett mycket bra sätt. Första dagen lussade man på skolan och dit var även flickornas föräldrar inbjudna. Andra dagen var man på byns ålderdomshem och det blev mycket uppskattat bland åldringarna då flera av dem aldrig sett ett luciatåg tidigare. Vid båda tillfällen bjöd Föreningen Svenskbyborna liksom förut om åren flickorna och de inbjudna på kaffe och kakor vilket uppskattades stort av samtliga.

 

DSC01979_mod

Luciatärnan Katya Kozak, dotter till Lilja och Roman Kozak tillsammans med läraren i svenska; Larissa Bele

DSC01985

Föräldrar och morföräldrar till årets lucior

 

DSCN0389

Här sjunger man luciasånger för de boende på ålderdomshemmet

DSCN0399

Här bjuder lucian Anastasia några äldre damer på kakor

DSCN0392

Personal och tre äldre damer på hemmet

DSCN0387

Ukrainska damer på hemmet. Det finns idag inga svenskättlingar på Zmejevkas ålderdomsboende. Temperaturen i de gemensamma utrymmen på ålderdomshemmet är inte särskilt hög, varför damerna är väl påklädda

Vi får hoppas att denna tradition med ett svenskt luciafirande i en avlägsen by i södra Ukraina kan fortsätta även i framtiden och kanske utvecklas än mer i takt med att samarbetet med Sverige och Gammalsvenskbyn blir allt intensivare.

 

Sven Bjerlestam i december 2015

 

Ni kan ladda ner artikeln på pdf nedan
Luciafirande i Gammalsvenskbyn

Top