Museum i Svenskbygården

”Svenskbyborna – en unik folkspillra i Sveriges historia”

 

Öppettider:MuseetSvbyborna utställning
Onsdag-Söndag  26/6 – 11/8         kl. 13-16
Café med hembakat och glass
Mån-Tis Stängt
fr.o.m. 11 augusti-september söndagar kl. 13-16

Välkomna!
Övriga tider på året kan enskilda visningar göras i överenskommelse med styrelsen. Kontakta Christina Knutas tel: 070-4807889 för bokning av enskild visning.

 

 

Om Muséet

Föreningen Svenskbyborna producerade en permanent utställning i Svenskbygården, som invigdes i juni MuseetÖppningstal av Lars Sjösvärd och Sofia Hoas. Foto Wilmer Knutas2016. Under 2015 byggdes Svenskbygården om och anpassades till ett museum. Det finns nu en utställning, studierum och ett litet kafé med uteplats.

Svenskbyborna härstammar från Gammalsvenskby i Ukraina. De var bönder från Dagö. År 1781 tMuseetBlåsarrörvingades tusen av dem att flytta till södra Ryssland, nära Svarta havet. Trots löften om färdigbyggda gårdar fanns bara ett stycke mark vid floden Dnjepr när de kom fram. De första åren präglades av missväxt. Två år senare var bara 135 personer vid liv. De byggde upp en svensk by, behöll sitt språk och levde där i nästan 150 år. Efter svåra tider med världskrig, revolution och hungersnöd fick svenskbyborna tillstånd att resa hem till Sverige. Tusen personer kom till Trelleborg den 1 augusti 1929.

Den nya utställningen ger en god inblick i Svenskbybornas historia och livet i Gammalsvenskby. Vid lyssnarstationen får besökaren bl.a. höra gammalsvenska och Svenskbybornas traditionella sånger. Jörgen Hedman, forskare och författare har tagit fram faktatexterna och Peter Knutas är formgivare.
Alla texter i museet finns på svenska och engelska.

Föreningen Svenskbyborna har producerat utställningen med hjälp av medel från fler privata fonder och stiftelser samt hängivna medlemmar. Utställningen är tillägnad Karl-Olof Hinas minne, hedersordförande och initiativtagare till utställningen.

Top