Rapport 15 april 2014

Jag är nu tillbaka i Ukraina efter ett par veckor i Sverige och Tyskland. När jag körde genom Ukraina märkte man aldrig på något ställe av de oroligheter som pågår i de östra delarna av landet. Jag var dessutom i Kherson igår och de enda tecknen som visar att allt inte är normalt är att det står soldater vid dammen över Dnjepr. Dock är alla människor jag pratat med mycket oroliga inför framtiden och fruktar att Putin inte ger sej förrän han annekterat denna delen av Ukraina också.
Från Sverige hade jag en massa beg kläder med mej tillbaka varav en stor del hamnar hos Tatjana Schultz i Zmejevka som hon sen delar ut till behövande. Även Julia Bulba som jobbar inom hemvården i byn samt ålderdomshemmet fick kläder från Sverige

DSC03574 DSC03575 DSC03576 DSC03578 DSC03579

Natasja Hatuntseva och jag var i kyrkan i Zmejevka i söndags och träffade då några av gummorna och det var bra med dem som var närvarande.

Det var ovanligt många i kyrkan igår och anledningen var att Carl Bildt skulle göra ett kort besök i Gammelsvenskbyn. Han var i Odessa i lördags och skulle sen vara i Kherson oblasten på söndagen men tyvärr så var det en mycket tät dimma i Kherson så planet kunde inte landa utan han fick stanna i Odessa en dag till. Det hade ju annars varit trevligt med ett besök av den svenske utrikesministern men över vädrets makter rår ingen.

Under söndagens gudstjänst medverkade förutomTamara Drana även prästparet Natalii och Aleksi Schisovi från Kherson

På lördag åker jag till Kiev och sen vidare till USA och blir borta tills i slutet av maj. Natasja Hatuntseva kommer att sköta ev utbetalningar i Zmejevka på samma sätt som hon gjort tidigare när jag varit borta

I södra Ukraina har vi fått ganska mycket regn de senaste dagarna. Våren har varit tidig här också så allt är grönt och äppel- och aprikosträden blommar för fullt.

Ovan kan ni se några bilder som Sven tog i kyrkan. Några av er känner säkert igen någon av personerna på bilderna.

 

Sven Bjerlestam  i april 2014

 

Pdf-fil att ladda ner:
Rapport april 2014

Top