Rapport 23 mars 2014

Här kommer den första rapporten på den nya hemsidan daterad 23 mars 2014.

Jag var i Zmejevka idag. Det var gudstjänst i kyrkan och där träffade jag några av gummorna. Det var bra med dem som var närvarande. Alla jag pratade med i Zmejevka  var dock mycket oroade över utvecklingen i Ukraina. Vid gudstjänsten hade man en förbön om fred i landet. Det som hänt på Krim är som en mental chock för folket i Ukraina. Detta är ingenting som man kunde föreställa sig, att de som de tidigare betraktade som sina bröder och systrar och nära släktingar i Ryssland, skulle kunna göra så mot sina slaviska släktingar i Ukraina.

Sven tog några bilder som bifogas nedan – några har tyvärr blivit lite otydliga.

516 Kyrkobesökare_mod Kyrkobesökare med bl a Elsa Kozenko, Maria Norberg och Emma Utas 513 Barnkören_mod Barnkören 515 Nina Knutas och Tatjana Schultz_mod Nina Knutas och Tatjana Schultz 510 Elsa Schultz och Sergey Bondarenko_mod Elsa Schultz och Sergej Bondarenko

Sven har några  funderingar kring den nu pågående Krimkrisen.

Att Krim skulle bli ryskt var helt klart för mig sedan länge, när Putin sände in rysk militär på halvön. Detta har Putin och ryssarna planerat i åratal. Man har bara väntat på det rätta tillfället och det dök upp nu då Ukraina var försvagat av inre oroligheter. Jag tror inte att Ukraina skulle gå in med vapenmakt mot Ryssland och låta det egna folket bli nedskjutet och dödat. Deras soldater är inte så tränade och utbildade som ryssarna och dessutom är den ukrainska utrustningen som fordon, helikoptrar, vapen och stridsvagnar är dessutom gammal och omodern och är till stor del från sovjettiden. Västmakterna, EU, Nato eller USA kommer inte heller att gå in med vapenmakt för att hjälpa Ukraina. Man kan endast genomföra vissa sanktioner men det struntar Putin i. Jag tror det skall mycket till för att ryssarna skall släppa ifrån sej Krim nu, då de har fått den mesta befolkningen med sej, dvs att  Krim blir en autonom republik under Ryssland.

Sven vill göra oss uppmärksamma på  att i Kakhovka- och Berislavregionerna har det vid de senaste presidentvalen varit en klar majoritet för Janukovitch. Dock har det i byn Zmejevka varit det motsatta förhållandet, speciellt vid valet av Juyshenko som fick en stor majoritet av rösterna men även Julia Timochenko segrade stort i Zmejevka. De bybor som t ex förre borgmästaren Sasja Jermolenko, gymnastikläraren Nikolai, doktorn Olga som representerat Regionernas Parti (Janukovitch) i Zmejevka har alltid ansetts lite suspekta och nu är de helt ute om de inte ändrar färg.

Sven återkommer med nya rapporter från Gam­malsvenskby.

 

Pdf-fil att ladda ner:
Sven rapport_23 mars_2014

 

 

 

 

 

 

Top