Den 14 juni, 2023, kom DDMM Konungen Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia till Gotland med anledning av Kungens 50 år på tronen.

Kungaparet hade själva bett att få komma till Svenskbymuseet, efter att Christina Knutas bjöd in dem i samband med att föreningen tog emot Bernadottepriset i Stockholm.

Kungaparet och landshövdingeparet välkomnades till Svenskbygården med traditionsenlig klockringning med svenskbyklockorna under ledning av Bertil Larsson.

Sedan hälsade Christina och Peter Knutas hälsade Kungaparet varmt välkomna. De fick träffa styrelsen och fick sedan en kort visning av svenskbymuseet där och fick sedan samtala Jörgen Hedman, som ger ut en ny bok till den 1 augusti. Sedan berättade Sofia Hoas om nuläget i Gammalsvenskby och nödhjälpsamordnare Lars Thomsson berättade om de insatser som sker just nu. Sven Bjerlestam berättade om sin senaste resa ner till byn och när han och Nina Knutas under en nödhjälpsinsats i januari blev beskjuten av ryska armén.

Sedan fick Kungaparet träffa familjerna Buskas och Utas från Gammalsvenskby, som flytt kriget och just nu bor på Gotland. De tackade så mycket för Kungaparets och Sveriges hjälp till Gammalsvenskby i denna svåra tid.

Besöket avslutades med svenskbybornas traditionsenliga psalmer ”Signe och bevare” och ”Vänta efter Herren” med svenskbykören under ledning av Annika Grönhagen.

Tidigare på dagen invigdes utställningen ”Kungen 50 år på tronen” av Gotlands Museum. För att nå ut till många människor har kabelskåp runt om i Visby utsmyckats med bilder på Kungaparets många besök till Gotland -och Gammalsvenskby, som ju är vänort med Gotland. Bilden från Kungaparets besök i byn 2008 finns att beskåda hela 2023 på Strandgatan 4. Och efter besöket besökte Kungaparet Riksarkivet som visade bilder från Svenskbybornas ankomst till Gotland 1929.

Besöket på Svenskbygården var mycket uppskattat, då Kungaparet var mycket intresserade och hade många frågor och de stannade dubbelt så länge som det var planerat. Vi är så tacksamma för Kungaparets fantastiska engagemang för Gammalsvenskby och Svenskbyborna.