Svenskbymuseet Svenskbyborna – en unik folkspillra i Sveriges historia

Museet visar den unika historien om de svenskar som tvångsförflyttades från Dagö till Gammasvenskby i Ukraina år 1780 och deras livsöden. En svensk folkspillra som under 150 år i främmande land behöll sitt språk och sina svenska traditioner  ända till återvandringen till Sverige 1929. De klassiska namnen Annas, Hinas, Sigalet, Kotz, Knutas, Utas och Buskas är alla namn från Gammalsvenskby. Namnen var gårdsnamn från Dagö som blev familjenamn i Ukraina.

Museet visar texter både på svenska och engelska, med föremål och kläder såväl från Dagö som från Gammalsvenskby. Du kan även lyssna på språket gammalsvenska och deras traditionella sånger. Nytt i utställningen är information om hur dagens krig påverkar Gammalsvenskby idag.

Utställningen är tillägnad Karl-Olof Hinas minne, hedersordförande och initiativtagare till utställningen. Den producerades av Sofia Hoas, Peter Knutas och Jörgen Hedman under 2015-2016 för Föreningen Svenskbyborna.

Öppettider:
Se uppdaterade tider och datum under Aktiviteter i menyraden.
Museet har alltid café med hembakat vid öppet.

Övriga tider på året kan enskilda visningar göras i överenskommelse med styrelsen. Kontakta Christina Knutas tel: 070-4807889 för bokning av enskild visning.

Invigning av Lars Sjösvärd, Gotlands Museum med Sofia Hoas och Peter Knutas.