FPV-drönare bränner ner hus

Rapport från Gammalsvenskby

Ryssland fortsätter sina dagliga terrorbombningar med artilleri och drönare. Det är också många ryska FPV-drönare, även kallade kamikazedrönare, som flyger in i hus, så de brinner ner. Det är mycket svårt att släcka bränderna, då det inte finns vatten i brunnarna. De har sinat sedan Ryssland sprängde Kakhovkadammen. Byborna försöker släcka så gott det går med jord. Det är bara omkring 100 kvar i byn.

Igår bombades även en lastbil av en Fpv-drönare utanför Beryslav. Bilen började brinna, men föraren överlevde mirakulöst.

Flera av byborna har tagit sin tillflykt i grannbyar och har nu tillfälligt börjat odla andras åkrar i särare delar av distriktet. Byborna hjälps åt för att få livet att fungera. De får då möjlighet att odla till självhushåll och till viss försörjning.

Vi fortsätter vårt hjälparbete. Sven Bjerlestam var nere i förra veckan igen och lämnade av cyklar, byggplast och hygienprodukter till byborna. Tack Sven Bjerlestam, du är fantastisk.

Byn har varit förstörd förr. Tillsammans med byborna planerar vi för hur byn ska återuppbyggas till en attraktiv by att leva och bo i samt besöka igen.

TACK alla på olika sätt stöttar Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Era bidrag gör stor skillnad. Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Fortsätt hjälp oss att hjälpa. Föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.