Sammanfattning krigets 3 första månader

Föreningen Svenskbyborna har regelbunden kontakt med innevånarna i Gammalsvenskby.


Byn ligger på floden Dnjeprs västra strand i södra Ukraina, 8 mil norr om Krymhalvön. Det bor c:a 2000 i byn idag och den heter tillsammans med tre tyska grannbyar Zmijivka. Ett 20-tal pratar svenska. Byn ligger i Khersons län.

Svenskbyborna var bönder från Dagö som 1781 tvingades flytta till södra Ryssland. Här byggde de en svensk by, behöll sitt språk och levde där i nästan 150 år. Efter svåra tider med världskrig, revolution och hungersnöd fick svenskbyborna tillstånd att resa hem till Sverige 1929. De flesta av dem hamnade på Gotland men några återvände till Ukraina. De fick snart ångra sitt beslut, då de utsattes för Stalins terror, utrensningar och sedan kom 2:a världskriget.

Tidigt den 24 februari vaknade byborna i Gammalsvenskby till ljudet av kraftiga explosioner vid dammen i Kakchovka 25 km längre ned längs floden. Den ryska armén anföll Ukraina och byn ligger sedan den 24 mars i ryskockuperat område.

Byn är i stort sett isolerad. I matbutiken finns ett begränsat utbud och medicinerna i byns apotek är slut. Byborna lever till stor del av självhushåll och klarar matförsörjningen bättre än i storstäderna. Brödbilen från Beryslav kommer varannan dag, med begränsad mängd bröd. Ständiga elavbrott orsakar vattenbrist, och slår ut både internet och telefon. Det blir därför svårt att hålla kontakt med omvärlden. Ukrainsk TV ligger nere, nu visas bara rysk propaganda.

I mars satte byborna potatis i begränsad omfattning, då de saknades bränsle. Men det har kommit regn och nu i maj även värme, så potatis har börjat växa.

På valborgsmässoafton kom den ryska armén till byn. De gick på ett mycket burdust sätt in i husen, förhörde byborna och stal bärbara datorer och telefoner. Och de tillfångatog och förde bort Zmijivkas byäldste Mykola Kurivchak. Inget vet vart han är och ännu den idag har ingen hört var han befinner sig. Ryska soldater var under några dagar och skapade oro i byn, de förbjöd byborna att gå ner till floden och hotade med att minera stranden och. De informerade om att det kommer att bli bra när byn blir annekterad och allt blir bra, bara de gör som den ryska myndigheten säger. Raketer skjuts ständigt över byn, då det pågår strider runt om byn. Byborna hjälps åt för att hålla ut.

Det är mycket farligt att ge sig ut på vägarna, i varje vägkorsning är det vägspärrar med ryska soldater. Ungefär en fjärdedel av byns innevånare, kvinnor, barn och äldre har flytt ifrån byn till Polen, Kroatien och Sverige.

Föreningen Svenskbyborna har ständig kontakt med Gammalsvenskby och bedriver sedan 1990-talet hjälparbete där. Vi har upparbetade kontakter med byns ledande funktioner som klinik, skola, daghem, ålderdomshem och kyrkor. Vi bedriver även svenskundervisning för att byborna ska få behålla sitt kulturarv. Föreningen samlar in bidrag för att stötta de mest utsatta, där barn och äldre prioriteras. Vi samarbetar också med Region Gotland i ett demokratiprojekt som syftar till att skapa nya arbetssätt och mer inkomster till byn.

Vi ber för fred, frihet och demokrati.

Nu fokuserar föreningen på att hjälpa och stötta byborna i den svåra situation som Putins krig medför. Det är viktigt förinnevånarna i Gammalsvenskby att veta att världen vet vad som händer. Det är också många utanför Ukraina som bryr sig om och vill veta vad som händer i byn. Föreningen rapporterar därför regelbundet om vad som händer i byn, det är viktigt att informationen är korrekt. Uppgifterna kommer direkt från flera kontakter i byn och är bekräftade. Föreningen har startat en särskild insamling och vi har byggt upp ett pålitligt nätverk med organisationer och privatpersoner i Sverige, Polen och Sverige har föreningen lyckats få ner hjälpsändningar med främst mediciner till byn. Det är c:a 40 personer, mammor med barn, som tagit sig till säkerhet i Sverige, som föreningen stöttar på olika sett.

Tillsammans är vi starka!
Vill du bli medlem i Föreningen Svenskbyborna eller hjälpa till med humanitärt arbete i Gammalsvenskby?
Ge ett bidrag via föreningens plusgiro: 187879-2 eller Swish: 123 43761 41. Föreningen Svenskbyborna är en ideell förening för ättlingar och andra intresserade. Föreningen har sitt säte på Gotland och har omkring 600 medlemmar.

Slava Ukraini!


————-

BIld från tyska kyrkan våren 2022