Ingen fridfull trettondag

5 januari

Rapport från Gammalsvenskby.

Rysslands terrorbombningar fortsätter. Det blir ingen fridfull trettonhelg. Byn flygbombas sedan en dryg vecka, dagligen med tunga glidbomber, som ödelägger hela kvarter. Drönare flyger dag som natt och attackerar civila bilar med humanitär hjälp. Det finns inga militära mål i byn.

Det är omkring 200 människor kvar i byn, som tar skydd i sina jordkällare. Det finns ingen el i byn sedan ett år. De behöver värmebriketter för att hålla värmen och kunna laga mat.

Vi har senaste året gjort drygt 20 nödhjälpsinsatser. Alltid utifrån bybornas behov.

Vi fokuserar nu fortsatt på att leverera värmebriketter. Och vi stöttar de tillfälliga sjukvårdsinrättningarna i området med utrustning och mediciner. Gammalsvenskbys sjukhus i Berislav blev förstört av ryska bombningar i höstas.

TACK alla på olika sätt stöttar Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Vi måste vara uthålliga.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!