Nödhjälp snart på väg

23 februari

Rapport från Gammalsvenskby

Ryssland fortsätter sina grymma terrorbombningar av byn. Det är bara drygt 100 kvar nu av de 2300 som bodde här innan Rysslands fullskaliga invasion. Många har flytt till vänner eller släktingar i andra delar av Ukraina eller utomlands. Men en hel del har flytt till grannbyar, utom artilleriavstånd. Vi fortsätter stötta och hjälpa.

Livet är mycket svårt. Många av byborna har levt av självhushåll och småskaligt jordbruk. Men det har inte gått att odla det senaste året på grund av Rysslands aggressioner. Vi kör fortsatt träbriketter till byborna som är kvar i området.

I början av mars går nästa hjälpsändning från Sverige. En bil med släp lastas i Skåne och en på Gotland. Den ena bilen har vi köpt in av ”smeder utan gränser” och kommer att lämnas över till byborna för hjälptransporter.

Allt vi kör ner planeras i samråd med byborna. Vi köper in en del som byggplast och presenningar. Och vi har fått in en del skänkt som en stor mängd hygienprodukter, varma kläder, kängor, stövlar och yllefiltar.

Vi behöver ännu en rullstol och en fungerande cykel. Och om någon har tips vart vi kan få tag på storpack av torrmjölk skulle det vara värdefullt.

TACK alla på olika sätt stöttar Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Era bidrag gör skillnad. Vi måste vara uthålliga.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Hjälp oss fortsätta hjälpa, föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.