2 år sedan Rysslands anfallskrig började

24 februari Gammalsvenskby.

2 år sedan byborna vaknade av bombningar. Ryssland fullskaliga anfallskig i Ukraina startade. En månad senare blev byn ryskockuperad. Borgmästaren tillfångatagen och torterad. Men överlevde. I november 2022 blev byn befriad. Ryssland började nu sin terrorbombning av byn från andra sidan floden. En terrorbombning som eskalerar. Tunga flygbomber med upp 1500 kg sprängkraft gör stora hus till grushögar. Fosforbomber bränner ner hus. Drönare söker upp hjälpsändningar. Det finns inga militära mål. Civila dödas. Stora delar av byn är nu ödelagd. Tunga flygbomber med upp till 1500 kg sprängkraft gör stora hus till grushögar. Skolan, dagis, kulturhus, vårdcentral, kommunhus och bostäder förstörs. Kyrkan står men är svårt skadad av bombningar.

Idag är det bara drygt 100 kvar av 2300 invånare. Resten har blivit tvungna att fly. Flera av byns män kämpar för sina familjers och Ukrainas frihet vid fronten. Flera av dem har dödats. De dog för Europas frihet och demokrati.

Alla krig tar slut. Ukraina måste och kommer att klara detta. Byn har varit förstörd av krig förr. Den kommer att byggas upp igen.

Tillsammans med byborna börjar vi nu planera för hur vi ska återuppbygga byn så det blir en attraktiv by att leva och bo i samt besöka igen.

Tillsammans är vi starka. Slava Ukraini!

Tacksägelsegudtjänst med uppvisning av byns barn, innan kriget.