Farligt hjälparbete

2 december

Rapport från Gammalsvenskby.

Vädret är kallt i byn. Temperaturen ligger kring nollan. Ryssland fortsätter sina terrorbombningar med artilleri, stridsvagnseld och flygattacker. Ryska drönare bombar bilar. Det finns ingen el sedan drygt ett år. Det är nu bara drygt 200 invånare kvar i byn. De tar skydd i sina jordkällare.

Vi fortsätter köra ner livsnödvändiga värmebriketter, snart 200 ton. Senaste månaden har vi kört ner 4 hjälpsändningar från Sverige, själva eller i samarbete med andra som Jocce Jensen och Magnus Lundh Direct Ukraine.

Igår lämnade föreningens Sven Bjerlestam och Benny Jakobsson över en last med äldrevårdsutrustning och varma kläder mm. Mycket av utrustning var skänkta av äldreboendet Hattstugan I Näir.

Hjälparbetet på plats i byn är mycket farligt. Våra hjälparbetare är hjältar. Två av våra transportfordon har bombats den senaste tiden. Vi samlar därför nu in pengar för att köpa in en 4-hjulsdriven minibuss i samarbete med Smeder utan gränser.

Tack alla som fortsätter hjälpa i denna svåra tid.

Tillsammans är vi starka!

Slava Ukraini!

Vår hjälparbetare Andris bil blev skadad av granateld.