Möte i Sarajevo

15 april

Rapport från Gammalsvenskby.

Ryssland fortsätter sina terrorbombningar av byn. 70-80 % av husen är skadade eller förstörda. Det är omkring 100 bybor kvar.

Det är vattenbrist, då många brunnar sinat på grund av Kakhovka-dammens kollaps, som tömt vattenreservoaren i floden Dnipro. Ryssland sprängde den i juni 2023.

De får de förnödenheter de behöver som mat och vatten, men det är mycket farligt att befinna sig där, både för de som är kvar och de som kör nödhjälp. Många invånare har flytt till grannbyar utom artilleriavstånd.

Sven Bjerlestam kör i veckan ner en nödhjälp för föreningen Svenskbyborna med byggplast (för att tillfälligt reparera hus), cyklar, sjukvårdsmadrasser och hygienprodukter.

Byn har varit förstörd förr. Tillsammans med byborna planerar vi för hur byn ska återuppbyggas till en attraktiv by att leva i samt besöka igen. Sofia Hoas och Annette Glover från Region Gotland var i förra veckan i Sarajevo och träffade Beryslavs administration, där Gammalsvenskby ingår, Тіхонова Олена, Яна Яковлєва och Larisa Damaskina, i ICLD-nätverket Demokratisk resiliens. Vänorter Sverige-Ukraina träffades för att prata om nuläget och planera framtida projekt.

TACK alla på olika sätt stöttar Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Era bidrag gör stor skillnad.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Fortsätt hjälp oss att hjälpa. Föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.