Med hopp om ett bättre år 2024

31 december
Rapport från Gammalsvenskby.

Rysslands terrorbombningar av byn har nu pågått i ett år. Byn blev befriad från ockupationen i november 2022, men ryska armén finns kvar på andra sidan floden. Det finns inga militära mål i byn.

Beskjutning har eskalerat från artilleri och stridsvagnseld till drönare som söker upp dina mål som humanitär hjälp och civila. I april började de ryska flygattackerna med tunga glidbomber med 500-1500 kg sprängkraft som slår ut hela kvarter eller stora hus. Skolan, vårdcentralen , dagis, lagerlokaler, två kulturhus och kommunhuset har jämnats med marken. I maj började fosforbomber släppas som sätter eld på sina mål. Minst 12 oskyldiga civila har dödats. Ett år av tetror.

Vi har senaste året gjort ca 20 nödhjälpsinsatser. Alltid utifrån bybornas behov. Mediciner, 400 ton värmebriketter, 4 transportbilar, 40 elverk, kaminer, sjukvårdsutrustning, byggplast, batterier, ficklampor, och varma kläder med mera. Vi måste vara uthålliga. Fortsätta vår nödhjälp.

Vi önskar ett Gott Nytt År, där Ryssland lämnar Ukraina så det blir slut på kriget.

TACK Ukraina som slåss för vår frihet och demokrati! Slava Ukraini!

TACK alla som under året på olika sätt stöttat Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Ingen nämnd, ingen glömd. Ni är alla otroligt viktiga. 💛💙

Tillsammans är vi starka. 🇸🇪🇺🇦

Nödhjälp föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.