Byn till stora delar ödelagd

8 februari

Rapport från Gammalsvenskby

Stora delar av Gammalsvenskby ar nu ödelagd av Rysslands terrorbombningar. En av de senaste dagarna bombades byn med 12 tunga glidbomber, med 500 eller 1500 kg sprängkraft, i en redan sargad by. Skolan, vårdcentralen, bada kulturhusen, dagiset, kommunhuset och de flesta bostäderna a r ödelagda. I en del fall står murar kvar, men taken är förstörda, vilket gör att regn och snö förstör det bohag som är kvar. De allra flesta har flytt. Av de 2300 som bodde här när Rysslands fullskaliga anfallskrig bröt ut, finns det nya bara drygt 100 personer kvar. De har flytt till närliggande byar som ligger utom artilleriavstånd. Det finns inga militära mål i byn. Vi fortsätter att leverera värmebriketter till de som finns kvar i och omkring byn. Hjälparbetet är mycket farligt. I början av mars kommer vi köra ner med förnödenheter från Sverige.

TACK alla på olika sätt stöttar Gammalsvenskby i dessa svåra tider. Era bidrag gör skillnad. Tillsammans a är vi starka!

Hjälp oss fortsätta hjälpa, föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.