Byn brinner

6 juni

Rapport från Gammalsvenskby.

Det är mycket varmt i byn, med temperaturer över 40 grader. Ryssland fortsätter sina terrorbombnningar. Sedan ett par dagar bombar drönare med granater som sätter eld på sina mål. Flera hus och minst en av gravgårdarna har brunnit. Det är svårt att släcka på grund av säkerhetsläget, men också det vattnet sinat i både flod och brunnar efter Rysslands sprängning av Nova Kakchovkadammen för ett år sedan. Det finns inga militära mål byn.

De flesta byborna är evakuerade till närliggande byar utom artilleriavstånd. De ca 80 personer som är kvar i byn får vatten och bröd någon dag i veckan.

Vi fortsätter vårt hjälparbete tillsammans med våra team på plats. Vi fokuserar på medicin och sjukvårdsmaterial. Kaminer från Sverige fortsätter delas ut till behövande av vårt team på plats. Inom kort åker Jocce och Linn ner med två bilar med släp fullastade med brandsläckare, sjukvårdsmaterial och annat som byborna önskat. Jocce och Linn samlar in medan föreningen står för resekostnader.

TACK alla på olika sätt stöttar svenskbyborna i dessa svåra tider. Era bidrag gör stor skillnad.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Fortsätt hjälp oss att hjälpa. Föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.

Våra hjältar som organiserar nödhjälpen i byn.