Fler hus har brunnit

26 juni

Rapport från Gammalsvenskby.

Gammalsvenskby blir fortsatt dagligen terrorbombad av Ryssland. De senaste dagarna är det främst drönare som startat bränder och flera hus har brunnit. Det är svårt att släcka på grund av säkerhetsläget, men också det vattnet sinat i både flod och brunnar efter Rysslands sprängning av Nova Kakchovkadammen 2023. Det finns ingen ström i byn sedan oktober 2022. Det är ca 80 personer som är kvar i byn får vatten och bröd någon dag i veckan. Hjälparbetet är mycket riskfyllt.

Det finns inga militära mål byn.

De flesta byborna är evakuerade till närliggande byar utom artilleriavstånd. Vi fortsätter vårt hjälparbete och hjälper internflyktingarna tillsammans med våra team på plats. Vi fokuserar på medicin och sjukvård till behövand. I området finns el, men det är ofta strömavbrott på grund av Ryssland terrorbombningar av Ukrainas energiförsörjning. Vi har haft möte och kommit fram till at vi ska köpa in ett större antal powerbanks för klara elavbrotten bättre.

TACK alla på olika sätt stöttar svenskbyborna i dessa svåra tider. Era bidrag gör stor skillnad.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Fortsätt hjälp oss att hjälpa. Föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.

Bild från tidigare brand i bostadshus i byn