28 juli

Igår förstörde Ukrainska armén bron över Dnjepr som förbinder Kherson stad med södra Ukraina, som ett led i den motoffensiv som ska ta tillbaka de ryskockuperade områdena.

Idag kom ryska ockupationsmaktens soldater och förstörde monumentet framför den svenska/ukrainsk-ortodoxa kyrkan i Gammalsvenskby. Monumentet står för Ukrainas självständighet, högst upp fanns Ukrainas vapensköld och ”Landets framtid beror på oss”.

Polikliniken hälsar att de som är kvar i Gammalsvenskby är mycket trötta och enormt stressade, efter att det att ryska flygplan flugit lågt i hela veckan och det har varit mycket ryska soldater i byn. Särskilt de äldre mår dåligt. En del mediciner, Särskilt mag- och hjärtmedicin börjar ta slut.

Vägarna och städerna är farliga, så de behandlar i stort sett alla här på den lokala polikliniken.

Våra hjälparbetare i byn planerar återigen att åka till en stad och köpa medicin, möjligen finns där också vuxenblöjor. 

Yesterday, the Ukrainian army destroyed the bridge over the Dnieper connecting the city of Kherson with southern Ukraine, as part of the counter-offensive to take back the Russian-occupied territories.

Today the soldiers of the Russian occupying power came and destroyed the monument in front of the Swedish/Ukrainian Orthodox church in Gammalsvenskby. The monument stands for Ukraine’s independence, at the top was the coat of arms of Ukraine and ”The country’s future depends on us”.

The polyclinic says that those who remain in Gammalsvenskby are very tired and extremely stressed, after Russian planes have been flying low all week and there have been a lot of Russian soldiers in the village. The elderly in particular feel bad. Some medicines, especially stomach and heart medicine, are starting to run out.

The roads and cities are dangerous, so they pretty much treat everyone here at the local outpatient clinic.

Our aid workers in the village are again planning to go to a town and buy medicine, possibly also adult diapers.