Bröd till byn

Rapport Gammalsvenskby 15 februari

Det är minusgrader i byn. Det senaste dygnet har det varit mindre beskjutning. Men annars har det varit mycket hård beskjutningdag och natt av byn i 10 dagar. Flera hus i byn har blivit skadade. Det har varit mycket stressande för byborna och nära och kära som haft svårt att hålla kontakt. Den ryska offensiven riktar även in sig på större bilar och humanitär hjälp i frontzonen. Det är fullständigt lagvidrigt.

Byborna kämpar på med att försöka ordna så att centralvattnet kan fungera i hela byn.

Igår kom det bröd till byn på första gången på länge. En viktig leverand för byborna.

Föreningen fortsätter att köra ner briketter från Kryvyv Rih, nu med mindre bilar, tills alla hushåll fått. Vi har nu köpt in en minibuss på Gotland som ska levereras till byn i nästa vecka, för att sköta transporter av människor och inköp till byn. Vi skickar också ner ett större elverk för att få igång centralvattnet samt sjukvårdsutrustning till Gammalsvenskbys sjukhus i Berislav.

Tack för alla bidrag som kommer in. De behövs. Tillsammans är vi starka!

Slava Ukraini!


Report Gammalsvenskby 15 February
It’s freezing temperatures in the village. In the last 24 hours, there has been less shelling. But otherwise there has been very heavy shelling day and night of the village for 10 days. Several houses in the village have been damaged. It has been very stressful for the villagers and loved ones who have had difficulty keeping in touch. The Russian offensive also targets larger vehicles and humanitarian aid in the front zone. It is completely against the law.
The villagers are struggling with trying to arrange so that the central water can work throughout the village.
Yesterday, bread came to the village for the first time in a long time. An important supply for the villagers.
The association continues to drive down briquettes from Kryvyv Rih, now with smaller cars, until all households have received. We have now bought a minibus on Gotland which will be delivered to the village next week, to manage the transport of people and purchases to the village. We are also sending down a larger power plant to get the central water running and healthcare equipment to Gammalsvenskby’s hospital in Berislav.
Thanks for all the contributions coming in. They are needed. Together we are strong!